Bostadsrättsföreningen Södertuvan 3 i Haninge 

 

BRANDSKYDD

Brandfarliga varor är ett samlingsnamn för brandfarliga gaser, brandfarliga vätskor och brandreaktiva varor. Några exempel på sådant som ofta finns hemma är tändvätska, bensin, lacknafta, lampolja, sprayburkar eller gasol. Förpackningarna ska vara märkta enligt EU:s gemensamma regler. Brandfarliga vätskor ska alltid förvaras i sin originalförpackning med originaletiketten kvar.
Varje år brännskadas barn och vuxna och egendom förstörs på grund av bränder som startat genom felaktig eller olämplig hantering av brandfarliga varor. Det kan räcka med en mycket liten gnista för att den ånga som bildas även vid låga temperaturer antänds.

• Det är förbjudet att förvara brandfarliga varor i garaget eller förrådet.
• På en öppen balkong kan du förvara större flaskor gasol i flaskor som innehåller max 30 liter vardera. Totalt får du förvara 60 liter gasol i din bostad. Ställ gärna behållarna i ett ventilerat plåtskåp för att skydda dem mot väder och vind. På balkongen kan du också förvara som högst 25 liter brandfarlig vätska. På inglasade balkonger gäller samma regler som inomhus. Det vill säga två stycken gasolbehållare på max 5 liter och max 10 liter brandfarlig vätska per behållare. Märk alltid ut att det finns gasflaskor i bostaden genom att sätta upp en skylt på exempelvis ytterdörren.
• Se till att ha en 6-kilos pulversläckare och brandfilt hemma om en brand skulle inträffa.
• Ingen förvaring alls får ske i trapphus, entré eller i gemensamma utrymmen. Inte heller dörrmatta utanför lägenhetsdörren.
• Hänglås ska finnas på alla lägenhetsförråd.
• Boenden ansvarar för att minst en fungerande brandvarnare finns i varje lägenhet. Testa den minst en gång i månaden.

Föreningen har avtal med Brandexperten om regelbundna ronder, besiktning av röklucka samt ett webbaserat verktyg för dokumentation.